Zajednički protest za Dženana i Davida

isonovom šetalištu u Sarajevu večeras će, s početkom u 18 sati, biti održan protest zbog tragične smrti dvojice mladića, Dženana Memića i Davida Dragičevića. Skup će predvoditi njihovi očevi Muriz i Davor.

Ovo je sedmo okupljanje koje u glavnom gradu BiH organizuje Muriz Memić, pokušavajući tako da dokaže da njegov sin nije stradao u saobraćajnoj nesreći, kako tvrdi Tužilaštvo Kantona Sarajevo, već da je žrtva ubistva.

Mladić je 7. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio smrtonosne povrede od kojih je preminuo sedam dana kasnije.

Pred Sudom u Sarajevu u toku je suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se terete za izazivanje nesreće u kojoj je Dženan smrtno povrijeđen, ali otac i dalje vjeruje da je pravi krivac i dalje na slobodi.

“Ja od početka stojim pri svom stavu, a Tužilaštvo je mijenjalo kvalifikacije: prvo saobraćajna nesreća, pa ubistvo, pa opet saobraćajna nesreća. Dalida Burzić (glavna tužiteljica) zna da ja govorim istinu”, tvrdi Muriz Memić.

Protestima u Sarajevu prisustvovaće i Davor Dragičević, otac 21-godišnjeg Davida koji je tragično preminuo prije nešto manje od dva mjeseca, a za čiju smrt policija i tužilaštvo u Banjaluci tvrde da je “zadesna”.

Hiljade Banjalučana koji ne vjeruju u zvaničnu verziju slučaja već pedesetak dana svake večeri izlaze na Trg Krajine u centru svoga grada, pod motom “Pravda za Davida”.

David Dragičević nestao je u noći 17. na 18. marta ove godine, nakon čega je počela potraga za njim. Trajala je sve do 24. marta, kada je njegovo tijelo pronađeno u banjalučkoj rijeci Crkveni, pritoci Vrbasa.

U prvom nalazu obdukcije tijela Davida Dragičevića pisalo je da kako je uzrok smrti mladića utapanje. Međutim, brojne su kontradiktornosti pratile ovaj izvještaj. Roditelji nisu prihvatili nalaz, jer nije objašnjavao brojne povrede kod mladića, a nejasno je bilo i vrijeme smrti.

Zbog toga je, a nakon što su građani, nezadovoljni radom istražnih organa, na ulicama počeli tražiti “pravdu za Davida”, obavljena i druga obdukcija kojom je potvrđeno da je razlog smrti Davida Dragičevića utapanje, ali da je on stradao “nasilnom smrću”. Također, istaknuto je da na tijelu postoje povrede koje potvrđuju da je mladić prije smrti pretučen.