Međunarodni dan muzeja u historijskom muzeju BiH

Historijski muzej BiH organizovaće danas za sve posjetioce bogat program o temi “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika” povodom obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana/Evropske noći muzeja, saopšteno je iz Muzeja.

Muzej će ove godine, u duhu Evropske godine kulturnog naslijeđa, promovisati kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

“U kiparskoj radionici na otvorenom zajedno pravimo spomenik “Marian Wenzel”, jer će u proces izrade spomenika biti uključeni i građani Sarajeva, šetači kroz Vilsonovo šetalište i muzejska publika. Uvezali smo se sa školama, drugim muzejima, domaćim kompanijama, fakultetima, građanima Bosne i Hercegovine, ali i brojnim prijateljima muzeja iz regije. Zajedno učimo o različitostima i njegujemo naslijeđe”, navodi se u saopštenju Muzeja.

Centralni događaj u Historijskom muzeju BiH nazvan je Miss Sarajevo.

“Oživljavamo jednu od priča iz opsade Sarajeva poslije 25 godina, ekskluzivnim predstavljanjem novih muzejskih eksponata. Kroz šest radionica i deset postavki, od kojih će pet biti premijerno predstavljeno taj dan, posjetioce će provesti muzejsko osoblje i partneri Historijskog muzeja BiH”, najavljeno je.

Obilježavanje 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (ICOM). Uloga manifestacije je promocija muzeja kroz aktivnosti na preporučenu temu kojom se želi povećati vidljivost tih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

Evropska noć muzeja, partner Međunarodnog dana muzeja, obilježava se tradicionalno u subotu koja je najbliža Međunarodnom danu muzeja. Cilj Evropske noći muzeja je da se cjelodnevnim programom, do kasnih večernjih sati, približe evropski muzeji, njihove zbirke i programi, svima, posebno mlađoj populaciji.

bhrt.ba