MUP HNK vratio autobuse na teritoriju Kantona Sarajevo, migranti isprepadani i u suzama

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović izjavio je za Klix.ba da su pripadnici MUP-a HNK vratili autobuse s migrantima na Ivan-sedlo, napominjući da takve odluke može donijeti samo policijski komesar.

Kako javljaju naši reporteri s Ivan-sedla, gdje su pored puta parkirani autobusi s migrantima, situacija na terenu je haotična. Ljudi su isprepadani, plaču i boje se deportacija.

Među migrantima i izbjeglicama je mnogo žena i 18 djece, a volonteri ih pokušavaju smiriti. Mnogi su pitali šta se desilo s kampom u sarajevskom parku iz kojeg su ih jutros ukrcali ka Izbjegličkom centru Salakovac.

Nakon što je policija HNK ispratila konvoj s teritorije tog kantona na teritoriju Kantona Sarajevo autobusi su parkirani pored ceste, a potom su, kako bi ih osiguravali, stigli specijalci iz Sarajeva u 10 kombija.

Dok državne institucije ne donesu odluku kako će riješiti ovaj problem, do konvoja stižu informacije i da bi tu mogli prenoćiti.

Napominjemo, ovim ljudima podijeljen je samo po jedan obrok, jer se očekivalo da će već oko 10 sati biti u Salakovcu. Među njima ima i gladnih i bolesnih te je pozvana Hitna pomoć. Našoj ekipi su kazali da se plaše i da žele što prije otići odatle. Ispričali su nam da ih je policija zaustavila na putu i rekla im da izađu iz autobusa.