Dogodilo se na današnji dan, 19. maj

  1. godine – Prvi put je upotrijebljen naziv Komonvelt, kojim je Oliver Kromvel označio englesku republiku.

 

  1. godine – Napoleon Bonaparta ustanovio je Orden legije časti za civilne i vojne zasluge.

 

  1. godine – Italijanski kralj i švajcarski predsjednik zvanično su otvorili Simplon tunel kroz Alpe kojim su povezane Italija i Švajcarska.

 

  1. godine – Rođen je američki borac za građanska prava Malkolm Litl, poznat kao Malkolm X. Ubijen je u Njujorku u februaru 1965. godine dok je govorio okupljenim pristalicama.

 

  1. godine – U saobraćajnom udesu poginuo je engleski pukovnik Tomas Edvard Lorens, arheolog i pisac, poznat kao Lorens od Arabije. Proslavio se kao ratnik u arapskim zemljama u Prvom svjetskom ratu, a svoje doživljaje opisao je u knjizi “Sedam stubova mudrosti”.

 

  1. godine – Policija bosanskih Srba na Ilidži zaustavila izbjeglički konvoj iz Sarajeva u kojem se nalazilo oko 5.000 žena i djece i držala ih kao taoce tri dana. Nakon dugih i mukotrpnih pregovaranja i intervencija, konvoj je pušten i stigao je na krajnje odredište u Split.

 

  1. godine – Umrla je Žaklina Kenedi Onazis, supruga predsjednika SAD-a Džona Kenedija ubijenog 1963. godine u atentatu i grčkog brodovlasnika, milijardera Aristotela Onazisa.

 

  1. godine – U Bangladešu je u snažnom ciklonu izgubilo život najmanje 350 ljudi, a više od milion je ostalo bez kuća.

 

  1. godine – Kina i Evropska unija postigle su sporazum o trgovini kojim je otvoren put Kini u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

 

  1. godine – U Sarajevu u 82. godini preminuo Affan Ramić, bh. slikar. Intenzivno se bavio kolažom, a u jednoj fazi koristio se filigranskim crtežom, inspirisan ornamentikom starog bosanskog nakita. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.