Dogodilo se na današnji dan, 21. maj

 1. godine – U londonskom zatvoru Tauer ubijen je engleski kralj Henri VI, posljednji monarh iz dinastije Lankaster, svrgnut u dinastičkim borbama (“Rat dvije ruže”). Njegov lik inspirisao je Šekspira za dramu “Henri VI”. Prijesto je preuzeo Edvard IV.

 

 1. godine – Umro je italijanski filozof, dominikanac Tomazo Kampanela, zastupnik utopijske filozofije. Optužen da širi jeretičku nauku, osuđen je 1599. godine na doživotni zatvor. Oslobođen je nakon 27 godina na intervenciju pape Urbana VIII.

 

 1. godine – U Parizu je osnovana Svjetska fudbalska federacija FIFA.

 

 1. godine – Američki pilot Čarls Lindberg postao je prvi čovjek koji je preletio Atlantik. Let od Njujorka do Pariza trajao je 33 sata i 29 minuta.

 

 1. godine – Sirija i Liban prekinuli su pregovore sa Francuskom i zatražili punu nezavisnost.

 

 1. godine – Sirhan Sirhan, koji je 1968. godine ubio Roberta Kenedija, brata američkog predsjednika Džona Kenedija, takođe ubijenog u atentatu, osuđen je na smrtnu kaznu. Kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor.

 

 1. godine – Britanske trupe su se iskrcale na Foklandska ostrva koja je okupirala Argentina, u najvećoj vojnoj akciji Londona od Suecke krize 1956. godine.

 

 1. godine – Američki Senat donio je zakon kojim se SR Jugoslaviji uskraćuje svaka pomoć SAD-a zbog umiješanosti u sukobe u bivšim jugoslovenskim republikama.

 

 1. godine – Pod snažnim pritiskom masovnih demonstracija, indonežanski predsjednik Suharto podnio je ostavku poslije 32 godine diktatorske vladavine.

 

 1. godine – Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun posjetio je Mjanmar, ranije pogođen ciklonom, i sa vojnim vlastima se dogovorio o otvaranju granice te zemlje za međunarodnu pomoć. U ciklonu Nargis 78.000 ljudi je poginulo, a 56.000 nestalo.

 

 1. godine – Jedan od osnivača rok grupe Dors, klavijaturista Rej Manzarek umro je u 75. godini u Njemačkoj.

 

 1. godine – Ekstremisti Islamske države preuzeli su kontrolu nad arheološkim lokalitetom u Palmiri, samo nekoliko sati pošto su osvojili taj grad u centralnoj Siriji.