Dogodilo se na današnji dan, 22. maj

  1. godine – Umro je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je prihvatio hrišćanstvo u Rimskom carstvu. Godine 325. sazvao je prvi hrišćanski sabor u Nikeji.

 

  1. godine – Rođen je engleski pisac Artur Konan Dojl, proslavljeni autor kriminalističkih romana u kojima su glavni junaci detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj dr. Votson.

 

  1. godine – Rođen je engleski pozorišni i filmski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od najboljih tumača Šekspirovih likova, dobitnik Oskara za film “Hamlet”. Godine 1970. dobio je plemićku titulu.

 

  1. godine – Hitler i Musolini potpisali su “Čelični pakt” o desetogodišnjem vojnom i političkom savezu Njemačke i Italije.

 

  1. godine – U Moskvi je saopšteno da je raspuštena Komunistička internacionala. Smatra se da je to bio Staljinov gest dobre volje prema zapadnim saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

 

  1. godine – Predsjednik SAD-a Ričard Nikson sreo se u Moskvi s predsjednikom Vrhovnog sovjeta SSSR Leonidom Brežnjevom, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio Sovjetski Savez.

 

  1. godine – Generalna skupština UN-a primila je u punopravno članstvo tri bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

 

  1. godine – Savjet bezbijednosti UN-a ukinuo je 13-godišnje sankcije Iraku, istovremeno dajući SAD-u i Velikoj Britaniji velika ovlaštenja u vođenju te zemlje i njene naftne industrije.

 

2003.godine- Sedamdesetogodišnji Japanac Juićiro Miura uspio je da se popne na Mont Everest i tako postao najstariji čovjek koji se ikada popeo na najvišu planinu u svijetu.

 

  1. godine – Pijanista Ben Vajsman, koji je komponovao ili bio koautor oko 60 pjesama za Elvisa Prislija, umro je u 86. godini (“Follow That Dream”, “Fame and Fortune”).

 

  1. godine – Prvi put je jedna privatna kompanija, američki Spejsiks, lansirala svemirsku letjelicu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Do tada su to činile isključivo vlade.