Sutra generalni štrajk ljekara u HNK, Vlada ne želi garantovati povećanje plata

Uslov je potpis kolektivnog ugovora i garancija da će u narednim godinama status ljekara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu biti izjednačen s kolegama u drugim kantonima.

Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata kaže za Klix.ba kaže kako ljekari u HNK sutra četvrti put generalno štrajkaju ove godine.

“Zapravo, mi nastavljamo prethodno započeti generalni štrajk koji je zaleđen otvaranjem pregovora, a otvaramo ga jer su ti pregovori propali. Naime, pristali smo bili na ponudu Vlade HNK, složili se s devedeset posto njihovog prijedloga kolektivnog ugovora. Smanjili smo procente na uslove na rad, smanjili smo satnicu i koeficijent, ali ono što je sada sporno je obećanje da će nam nekad u budućnosti izjednačiti primanja s kolegama u drugim kantonima”, kazala je Bevanda.

Kristina Bevanda ističe kako je Sindikat prihvatio satnicu 2,30, a da je dogovoreno da koeficijent ove godine narasta za 0,6 ove godine, a da nekada u budućnosti naraste do 1,2.

“Rečeno nam je da je Vlada odbila to obećati, nismo dobili pismeno očitovanje. Generalni štrajk kreće sutra s početakom radnog vremena i trajat će cijelo vrijeme. Svi uposlenici su dužni biti na svojim radnim mjestima. Primat će se i obrađivati hitni slučajevi i oni kojima prijeti trajni invaliditet. Pacijenti koji već leže ili koji će tek biti hospitalizirani primat će potpunu njeg”, najavila je.

Hitna pomoć, CUM, Epidemiološka služba i Zavod za transfuziju nisu u režimu štrajka i rade po ustaljenom redoslijedu.

klix.ba