Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas na tematskoj sjednici o problemima boraca

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će, na tematskoj sjednici, raspravljati o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko – invalidske zaštite u Federaciji BiH.

Današnja sjednica odgovor je poslanika na proteste koje su prije mjesec dana organizirali bivši borci ispred zgrade Parlamenta FBiH. Oni su tada zatražili vanrednu sjednicu Predstavničkog doma. Traže od parlamentaraca objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.

Inicijalni materijal za raspravu bit će informacija resornog federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.“Budući da je ta informacija već jednom bila u Parlamentu, u međuvremenu je dopunjena novim detaljima o aktivnostima Ministarstva vezanim za boračku populaciju”, rekao je predsjedavajući Doma Edin Mušić.

Potvrdio je da će sjednici prisustvovati i govoriti, ako budu željeli, predstavnici boraca.

Pretpostavlja se da će i danas, dok poslanici budu raspravljali o boračkoj problematici, doći do okupljanja bivših boraca ispred parlamenta. Oni će tako, kako su najavili, pokušati izvršiti dodatni pritisak na poslanike kako bi što prije i na zadovoljavajući način riješili problem boračke populacije.