Merkel: Kina i Njemačka stoje iza iranskog nuklearnog sporazuma

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da Kina i Njemačka stoje iza postojećeg nuklearnog sporazuma s Iranom nakon što su se SAD u ovom mjesecu povukle iz sporazuma koji je sklopljen 2015. godine.

Merkel je dala tu izjavu tokom zajedničkog brifinga za novinare s kineskim premijerom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu tokom dvodnevne posjete Kini.

Očekuje se da će razgovori Merkel s kineskim zvaničnicima biti usmjereni na trgovinske i diplomatske sporove, posebno na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma i sjevernokorejski program nuklearnog naoružanja.

Merkel bi se tokom dana, također, trebala sastati s predsjednikom Ksi Jinpingom tokom dvodnevne posjete na čelu manje njemačke poslovne delegacije.

Trgovina će, također, biti visoko na dnevnom redu razgovora, iako se ne očekuje da Merkel potpiše bilo kakav veći trgovinski sporazum.

Bilateralna trgovina Kine i Njemačke u prošloj je godini iznosila oko 190 milijardi eura.

Njemačka traži bolji pristup kineskom tržištu i protivi se kineskim navodnim prisilnim tehnološkim transferima iz stranih kompanija. Također bi moglo biti riječi o kineskim ulaganjima u Evropu.

Nije poznato hoće li se razgovarati o aktivistici za ljudska prava Liu Ksia i udovici dobitnika Nobelove nagrade za mir koja je u kućnom pritvoru osam godina bez podizanja optužbi.

Posjeta Merkel Kini “najbolja je i jedina prilika” da Liu bude oslobođena u ovoj godini, izjavio je njen prijatelj Hu Jia.

Merkel će u petak obići grad Šenzen u južnoj Kini koji je postao centar za kineske inovacije prije nego što se vrati u Njemačku.