Alarmantno u Višegradu: Granični policajci danas otkrili 80 migranata, mnogi pobjegli u šumu

Velika grupa migranata pokušala je ući ilegalno u BiH na graničnom pojasu kod Višegrada. U vanrednim okolnostima pripadnici Granične policije BiH zajedno sa kolegama iz SIPE  i DKPT-a uspjeli su zaustaviti 80 migranata.


Od početka ove godine kada je aktivirana podruta iz Srbije ovo područje predstavlja žarište migracijskog pritiska. Najveći priliv je na područje Višegrada i Zvornika gdje su pripadnici granične policije i državnih agencija uspjeli zaustaviti 80 migranata a jedna grupa je uspjela pobjeći. Prema pisanju agencije Patria migranti se danima kriju po šumi i napuštenim objektima, a kada budu otkriveni ne žele kazati kako su znali kuda trebaju ići, pa se sumnja da je riječ o dobro osmišljenom scenariju te da postoji grupa koja migrante za novac usmjerava na ovaj dio granice, a zatim ih dalje prevozi prema glavnom gradu BiH. Iako je od 18. maja  pojačana kontrola već dala rezultate, sve veće grupe migranata koje se kreću zajedno teško je zaustaviti.

Graničnoj policiji nedostaje ljudstva, a vanredna situacija traje već šest mjeseci te su skoro iscrpljeni svi ljudski i materijalno-tehnički resursi ove agencije. Vijeće ministara juče je  utvrdilo potrebu hitne prekomande policijskih službenika u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima u cilju sprečavanja nelegalnih ulazaka u zemlju.

Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da redovno prati i izvještava Vijeće ministara BiH o aktuelnom stanju u oblasti migracija u BiH. Od početka ove godine zabilježeno je više od 4.000 migranata, a očekuje se da bi ta brojka u ovoj godini mogla narasti i više od 30.000.