Pokušavala izbaviti oca iz pritvora: I Amra Radeljaš smještena iza brave

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu prihvatila je prijedlog sarajevskog Tužilaštva te odredila jednomjesečni pritvor kćerki Eseda Radeljaša Amri Radeljaš, koja je zajedno sa bratom Admirom i dvoje ljekara Opće bolnice u Sarajevu uhapšena zbog udruživanja radi činjenja krivičnog djela, potvrđeno nam je iz Suda.

Tužilaštvo je pritvor zatražilo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogla ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Na teret joj se stavlja da je, kao članica grupe, kojom je iz pritvora rukovodio njen otac, a koju su činili i njen brat, te doktori Eldina Bešlagić i Dragiša Đoković, pokušala utjecati na visokopozicionirane osobe iz suda i tužilaštva, a sve kako bi na nezakonit način izdejstvovali puštanje Eseda Radeljaša iz pritvora.

Advokat Amre Radeljaš Muhidin Kapo na jučer održanom ročištu u Općinskom sudu protivio se prijedlogu Tužilaštva i tražio da se njegovoj branjenici umjesto pritvora odrede mjere zabrane.

On je ustvrdio da Tužilaštvo KS nema dokaza o udruživanju radi činjenja krivičnog djela, te da je njegova branjenica “radila isto što bi svako na njenom mjestu”, odnosno, “pokušavala izbaviti oca iz pritvora, u kojem mu je ugrožen život.”

Faktor