Sindikat državnih službenika i namještenika KS: Odgođen generalni štrajk

Upravni odbor Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu donio je odluku o odgodi Generalnog štrajka na određeno vrijeme jer su 23. maja Pregovarački tim Vlade KS i Sindikat potpisali Principe za protokol o vođenju pregovora za zaključivanje Kolektivnog ugovora za kantonalne državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo.

Time je zvanično počelo usaglašavanje nacrta teksta Kolektivnog ugovora za kantonalne državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo.

Generalni štrajk, čiji je početak bio zakazan za ponedjeljak, 28. maja, odgođen je na određeno vrijeme u svim sindikalnim organizacijama za djelatnost kantonalnih državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, članicama Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu.

Iz Sindikata navode da će štrajk ponovo početi ukoliko u toku pregovora s Vladom KS ne bude postignut dogovor i ne dođe do potpisivanja Kolektivnog ugovora za kantonalne državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo.

Rok za usaglašavanje nacrta teksta Kolektivnog ugovora za kantonalne državne službenike i namještenike Kantona Sarajevo ističe 9. juna, saopćeno je iz Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu.

faktor.ba