Dogodilo se na današnji dan, 28. maj

  1. godine – Rođen je francuski ljekar Žozef Injas Gijotin, profesor anatomije. U vrijeme Francuske revolucije predložio je izvršenje smrtne kazne spravom za odsjecanje glave, koja bi skratila muke osuđeniku. Od 1792. godine ta sprava nosi njegovo ime.

 

  1. godine – Rođen je engleski državnik Vilijam Pit Mlađi, koji je 1783. godine postao najmlađi premijer u historiji Velike Britanije. Godine 1805. bio je glavni organizator Treće evropske koalicije protiv Napoleona.

 

  1. godine – U Kneževini Srbiji uveden je srpski jezik kao službeni u prepisci s turskim vlastima, koja je dotad vođena isključivo na turskom jeziku.

 

  1. godine – Kanađanka Oliva Dion je u Kalenderu u kanadskoj državi Ontario rodila pet djevojčica, nazvanih “Dionove petorke”, prve petorke u svijetu za koje se zna da su preživjele.

 

  1. godine – Ukinut je “Orijent-ekspres”, voz koji je 78 godina saobraćao na liniji Pariz-Istanbul.

 

  1. godine – Puštena je u redovan saobraćaj željeznička pruga Beograd-Bar, koja je, s prekidima, građena 24 godine.

 

  1. godine – Poginuo je bosanski ministar vanjskih poslova Irfan Ljubijankić kada je helikopter u kojem se nalazio oboren raketom u blizini Bihaća.

 

  1. godine – Nakon što je avijacija NATO-a pojačala napade na SR Jugoslaviju, jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević je, poslije razgovora sa specijalnim predstavnikom ruskog predsjednika Viktorom Černomirdinom, prihvatio uslove zapadnih zemalja za prekid bombardovanja.

 

  1. godine – Britanski operater mobilne telefonije Vodafon prijavio je gubitak od 13,5 milijardi funti (19,6 milijardi dolara), što je najveći zabilježeni gubitak neke velike britanske korporacije.

 

  1. godine – Nepalski parlament ukinuo je monarhiju i proglasio republiku, čime je okončana 239-godišnja vladavina najstarije Hindu monarhije na svijetu.