Dogodilo se na današnji dan, 29. maj

 1. – Poslije duge opsade, turska vojska, sa sultanom Mehmedom na čelu, zauzela Konstantinopolis (Istanbul), prijestonicu nekada moćnog Bizantijskog carstva, i ubila cara Konstantina XI Paleologa. Pad Carigrada često se smatra događajem koji je označio kraj srednjeg vijeka.

 

 1. godine – Rimski car Ferdinand I i turski sultan Sulejman II Veličanstveni potpisali su mirovni sporazum kojim se Ferdinand odrekao Erdelja (današnji Banat) u korist turskog vazala Jovana Zapolje.

 

 1. godine – Španija je donijela novi ustav kojim je proglašena sloboda vjeroispovesti i štampe, uveden je sud sa porotom i građanski brak.

 

 1. godine – U SAD je instalirana prva javna telefonska kabina u svijetu, u zgradi “Jejl banke” u Nju Hejvnu.

 

 1. godine – Rođena je američka filmska glumica Norma Džin Mortenson, poznata kao Merilin Monro, jedna od najvećih zvijezda i seks simbola američkog filma 1950-ih godina. Nađena je mrtva 1962. godine.

 

 1. godine – Jugoslovenski kralj Petar II Karađorđević potpisao je ukaz o imenovanju bivšeg hrvatskog bana Ivana Šubašića za predsjednika jugoslovenske vlade u izbjeglištvu.

 

 1. godine – Američka kablovska TV mreža CNN počela sa radom.
 2. – Sa srpskih položaja u Nedžarićima granatirana i prvi put zapaljena zgrada “Oslobođenja”.

 

 1. godine – Haški tribunal za zločine počinjene u Ruandi 1994. godine, osudio je belgijskog novinara na 12 godina zatvora jer je podsticao zločine u svojim radio emisijama.

 

 1. godine – Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u posjetu Velikoj Britaniji na poziv britanske kraljice Elizabete Druge. On je prvi šef ruske države koji je kao zvanični gost ušao u kraljevsku palatu u Londonu, poslije cara Aleksandra Drugog 1874. godine.

 

 1. godine – Umro je Iv Sen Loran jedan od najvećih modnih kreatora 20. vijeka.