Dogodilo se na današnji dan, 30. maj

  1. godine – Kristofer Kolumbo je isplovio sa šest brodova iz španske luke Sanlukar na treće putovanje u Novi svijet, tokom kojeg je otkrio Trinidad i obale Južne Amerike (ušće rijeke Orinoko u Atlantski okean).

 

  1. godine – Engleski kralj Henri VIII vjenčao se sa trećom ženom, Džejn Sejmor, 11 dana nakon što je pogubljena njegova druga žena Ana Bolen, majka kasnije kraljice Elizabete I.

 

  1. godine – Zbačen je turski sultan Abdul Azis, a na prijesto je stupio njegov nećak sultan Murat V, koji je svrgnut nekoliko mjeseci kasnije i stavljen u doživotni pritvor u jednu carigradsku palatu.

 

  1. godine – Umro je američki pilot i konstruktor aviona Vilbur Rajt, pionir avijacije, koji je 1903. godine sa bratom Orvilom, izveo prvi let u historiji vazduhoplovstva.

 

  1. godine – Britansko ratno vazduhoplovstvo je sa 1.047 aviona bombardovalo njemački grad Keln u Drugom svjetskom ratu.

 

  1. godine – Jugoslovenska državno-partijska delegacija s Josipom Brozom Titom na čelu doputovala je u SSSR, u prvu posjetu nakon smrti Staljina i raskida sa Moskvom 1948. godine.

 

  1. godine – Papa Jovan Pavle II stigao je u Pariz, u prvu posjetu jednog pape Francuskoj od 1814. godine.

 

  1. godine – Savjet bezbijednosti UN-a usvojio je rezoluciju 757 kojom su SR Jugoslaviji, zbog umiješanosti u rat u Bosni i Hercegovini, uvedene sankcije koje podrazumijevaju potpunu ekonomsku blokadu i prekid svih naučnih, kulturnih i sportskih veza sa svijetom.

 

  1. godine – Vojna komanda na Fidžiju proglasila je vanredno stanje da bi okončala krizu koju su izazvali pobunjenici držeći premijera i grupu vladinih službenika kao taoce.

 

  1. godine – Županijski sud u Zagrebu oslobodio je Rahima Ademija optužbi za ratne zločine protiv civila u vojnoj akciji Medački džep, dok je drugooptuženi Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora. Postupak protiv njih hrvatsko pravosuđe preuzelo je od Haškog suda.