Dan bijelih traka obilježen i u Tuzli, okupljeni istakli da fašistička politika živi i danas

Prije tačno 26 godina Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru je naređeno da na ruke stave bijele trake i na kuće okače čaršafe, kako bi mogli biti prepoznati kao nesrpsko stanovništvo.

Na ovakav način srpski zločinci su željeli sebi olakšati sprovođenje zlodjela koja su ostala duboko urezana u sjećanje brojnih Prijedorčana.

Dan bijelih traka danas je u organizaciji Omladinskog pokreta “Revolt” i Građanske inicijative “Jer me se tiče” obilježen i u Tuzli simboličnom podjelom bijelih traka te kratkim performansom.

Svi učesnici ulične akcije emotivno su govorili o dešavanjima iz 31. maja 1992. godine.

“31. maja 1992. godine je bio prvi fašistički izraz nakon ‘40-ih godina kada su se koristili isti načini obilježavanja drugog i drugačijeg. Danas, noseći bijelu traku šaljemo poruku borbe protiv segregacije i diskriminacije žrtava rata u BiH, ali i solidarnosti s njihovim porodicama”, rekla je predstavnica Omladinskog pokreta “Revolt” i Građanske inicijative “Jer me se tiče” Elmira Begić.

Ona je kazala da fašistička politika iz 1992. godine, nažalost, i danas živi te da se protiv toga mora boriti.

“Ona živi u smislu da se roditeljima ubijene djece brani podizanje spomenika, a s druge strane sasvim je prihvatljivo da u današnjem društvu nagrade grada Prijedora budu dodijeljene osuđenim ratnim zločincima”, istakla je Begić.

Brojni građani Tuzle danas na svojim rukama nose bijelu traku.

klix