Od 30. maja spriječeno 407 osoba pri ilegalnom pokušaju prelaska granice BiH

Sinoć i u jutarnjim satima 1. juna policijski službenici spriječili su ilegalan prelazak 152 osobe, od čega 125 na području Višegrada, 20 Zvornika i sedam Foče.

U četvrtak, 31. maja u ilegalnom prelasku iz Srbije i Crne Gore spriječena su 102 migranta, od čega 63 na području Višegrada, 31 Foče, 10 Zvornika i osam istočne Hercegovine. Migranti su odvraćeni u 16 odvojenih slučajeva.

U srijedu, 30. maja policijski službenici u 21 odvojenom slučaju spriječili su ilegalan prelazak granice 153 osobe, od čega 99 na području Višegrada, 23 Foče, 21 Zvornika i 10 istočne Hercegovine.

Na području Višegrada nadzor granice obavljaju policijski službenici SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i GPBiH, dok su zbog pojačanih mjera na ostalim područjima ugroženim povećanim prilivom migranata (Zvornik, Velika Kladuša i istočna Hercegovina) raspoređeni policijski službenici i specijalistička oprema GPBiH iz drugih krajeva BiH.

Uz navedeno, pripadnici Jedinice granične policije Izačić 31. juna 2018. u graničnom pojasu otkrili su dvije grupe osoba s potvrdama o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil (19 državljana Pakistana i 12 Iraka) koje su odvezene u prihvatni centar u Bihaću. Policijski službenici JGP Gorica otkrili su tri državljanina Iraka koji su upućeni u prihvatni centar u Delijaš.

klix.ba