Dogodilo se na današnji dan, 2. juni

  1. godine – U Novom Sadu je otvorena prva knjižara. Vlasnik Emanuel Janković štampao je u svojoj štampariji i prvi katalog knjiga.

 

  1. godine – Umro je italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi, vođa pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima oslobodio je 1860. godine Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj.

 

  1. godine – Rođen je američki olimpijski šampion i filmski glumac Džoni Vajsmiler. Prvi je uspio preplivati 100 metara za manje od jednog minuta. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. godine i dvije 1928. godine. Poznatiji je, međutim, kao tumač glavne uloge u filmovima o Tarzanu.

 

  1. godine – Britanska kraljica Elizabet II krunisana je u Vestminsterskoj katedrali u Londonu. To je bilo prvo krunisanje u historiji koje je prenosila televizija.

 

1955.godine- Jugoslovenski i sovjetski lider Josip Broz Tito i Nikita Hruščov potpisali su Beogradsku deklaraciju kojom su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR.

 

  1. godine – Američki vasionski brod Servejer izveo je prvo uspješno meko spuštanje na mjesec i počeo da šalje prve slike mjesečeve površine.

 

  1. godine – Umro je španski gitarista Andres Segovija, koji se proslavio interpretacijama klasične muzike na gitari. Transkribovao je za gitaru kompozicije Johana Sebastijana Baha i Hendla.

 

  1. godine – Srpska policija u Beogradu presrela je i brutalno pretukla studente koji su krenuli prema zgradi Vlade Srbije da izraze protest zbog novog Zakona o univerzitetu.

 

  1. godine – Umro je Džordž Majkan, legendarni američki i svjetski košarkaš i prva superzvijezda NBA lige.

 

  1. gdine – Španski kralj Huan Karlos Prvi odrekao se prijestola u korist svog sina, princa Felipea. Huan Karlos je na tronu bio 39 godina. Na prijesto je došao poslije smrti diktatora Franciska Franka u novembru 1975. godine.