Mladi još žele u vojsku: Za 815 mjesta u Oružanim snagama BiH apliciralo ih više od 1.600

Iz Ministarstva navode da su zadovoljni prijavljenim kandidatima te da je minimalan broj onih koji ne zadovoljavaju uslove, a posebno su istaknuli spremnost žena koje su ove godine aplicirali za popunu upražnjenih vojničkih formacijskih mjesta u Oružanim snagama BiH.
“Do sada je testirano 449 kandidata, rezultati testiranja su odlični, naročito djevojaka koje su ostvarile zavidne rezultate”, kazao je stručni savjetnik u Sektoru za upravljanje personalom MOBiH Siniša Jeftenić.

Do sada su, od ukupnog broja testiranih, 382 kandidata prešli eliminacioni prag. Od 192 žene koliko ih se prijavilo na konkurs, do sada su 42 testirane, a 29 je prešlo eliminacioni prag.

“Prag nije prešlo 15 posto kandidata, do sada je taj broj bio puno veći i nadamo se da će ovaj trend biti nastavljen”, istakao je Jeftenić.

Naveo je da je usvojen novi Pravilnik o prijemu u vojnu službu prije raspisivanja ovogodišnjeg konkursa, a koji je relaksirao dosadašnje eliminacione pragove u OSBiH. To znači da su eliminacioni pragovi za fizičku provjeru smanjeni sa 60 na 50 posto, jer je uočeno da je veliki broj testiranih kandidata bio između 50 i 60 posto.

“Time smo doprinijeli većoj prolaznosti kandidata na testiranjima, a samim tim i većem broju prijava na konkurs”, rekao je Jeftenić te dodao da kandidati prolaze tri faze testiranja, fizičku spremnost, intervju te ocjenu zdravstvene sposobnosti za vojnu službu.

Sklekovi, trbušnjaci i trčanje na 3.200 metara ključni su prilikom testiranja fizičke spreme, a testiranje svih kandidata vrši komisija koju je imenovala državna ministrica odbrane Marina Pendeš.

Jeftenić je pozvao mlade da apliciraju na mjesta koja ostanu nepopunjena nakon aprilskog konkursa. Očekuje da će Ministarstvo novi javni oglas raspisati u septembru.

Podsjetimo, Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i sigurnost nedavno je u drugoj komisijskoj fazi usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara, a koji se odnosi na dužinu trajanja službe profesionalnih vojnika.

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regiona.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

klix.ba