Dogodilo se na današnji dan

  1. godine pre nove ere – Rođen je Sokrat, grčki filozof i jedna od najznačajnijih ličnosti u historiji zapadnjačke filozofije.

 

  1. godine – Francuski pronalazači braća Etjen i Žozef Mongolfje prvi put su javno demonstrirali letenje balonom punjenim zagrijanim vazduhom.

 

1911.godine- Rođen Milovan Đilas, partizanski komandant i najpoznatiji jugoslovenski disident.

 

  1. godine – U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su poslije Prvog svjetskog rata potpisale mirovni ugovor sa Mađarskom i oduzele joj teritorije koje je držala u okviru Austro-Ugarske.

 

  1. godine – Savezničke trupe ušle su u Rim u Drugom svjetskom ratu.

 

  1. godine – General Huan Peron izabran je za predsjednika Argentine. Oboren je s vlasti vojnim pučem 1955. godine, nakon čega je živio u egzilu.

 

1975.godine- Rođena je Andželina Džoli, američka filmska i televizijska glumica, režiserka, manekenka i ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice.

 

  1. godine – Komunistička vlada Fatosa Nanoa u Albaniji podnijela je ostavku nakon 20-dnevnog generalnog štrajka.

 

  1. godine – Savjet bezbijednosti UN-a odobrio je slanje naoružanih trupa u Bosnu radi zaštite šest “zona bezbijednosti” (Sarajevo, Tuzla, Žepa, Srebrenica, Goražde i Bihać) sa ovlaštenjem da upotrijebe oružje, a u slučaju potrebe, a odobreno je i dejstvo NATO avijacije.

 

  1. godine – Hrvatska vlada je na šest mjeseci suspendovala vizni režim za građane Srbije i Crne Gore, koji je bio na snazi oko 12 godina.

 

2015.godine- Nakon što je donesena Uredba o imenovanju upravljačkih struktura u preduzećima, gdje je Federacija BiH većinski vlasnik, stranka DF napustila je koaliciju s SDA i HDZ-om.