Dogodilo se na današnji dan

 1. godine – Napoleon je proglasio Holandiju kraljevinom i za kralja postavio svog brata Luja Bonapartu.

 

 1. godine – Rođen je meksički revolucionar Fransisko Pančo Vilja, lider seljačke revolucije u Meksiku (1910-1917), uz Emilijana Zapatu najpopularniji meksički narodni tribun. Proglašen je 1966. godine za meksičkog nacionalnog junaka.

 

 1. godine – Rođen je španski pjesnik i dramski pisac Federiko Garsija Lorka, jedna od najznačajnijih ličnosti španske književnosti 20. vijeka. Strijeljali su ga pripadnici Frankove civilne garde 1936. godine. Najznačajnija djela: “Ciganski romansero”, “Pjesnik u Njujorku”, “Krvava svadba”, “Dom Bernarde Albe”.

 

 1. godine – Eksplodiralo je spremište municije njemačke vojske u smederevskoj tvrđavi u Drugom svjetskom ratu. Poginulo je više hiljada ljudi, a srušeno i oštećeno više stotina kuća.

 

 1. godine – Predstavnici SSSR-a, SA-a, Velike Britanije i Francuske potpisali su u Berlinu Deklaraciju o preuzimanju vrhovne komande nad poraženom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu i njenoj podjeli na četiri okupacione zone.

 

 1. godine – Palestinac Sirhan Sirhan je u atentatu u Los Anđelesu smrtno ranio američkog senatora Roberta Kenedija, mlađeg brata predsjednika Džona Kenedija, koji je takođe ubijen u atentatu, 1963. godine u Dalasu. Robert Kenedi je narednog dana podlegao ranama.

 

 1. godine – Jugoslovenska narodna armija (JNA) napustila je kasarnu “Maršal Tito” u Sarajevu, čime je završilo povlačenje JNA iz Bosne i Hercegovine.

 

 1. godine – Posljednjeg dana posjete Rusiji predsjednik SAD-a Bil Klinton govorio je u Državnoj dumi, kao prvi američki predsjednik koji se obratio ruskom parlamentu.

 

 1. godine – Umro je bivši američki predsjednik Ronald Regan. Za vrijeme njegovog mandata (1981-1989) došlo je do otopljavanja odnosa sa Rusijom, čiji je predsjednik bio Mihail Gorbačov, a dvojica državnika postigla su veliki broj sporazuma u cilju zaustavljanja trke u naoružanju.

 

 1. godine – Srbija proglasila nezavisnost od državne zajednice Srbije i Crne Gore.

 

 1. godine – BiH uručena “mapa puta” za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.