Dom naroda : Usvojene izmjene izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH

Delegati Doma naroda PSBiH bez  rasprave su usvojili izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH predlagača delegata iz Kluba Hrvatskog naroda, te delegata Halida Genjca. Nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. Sjednica završena,  javlja reporterka BHRT.

Ova  dva zakonska prijedloga je  prije sjednice Doma usvojila  Ustavnopravna komisija Doma naroda. Riječ je o prijedlogu  delegata iz Kluba hrvatskog naroda: Ljilje Zovko, Bariše Čolaka, Zdenke Džambas, Marija Karamatića i Martina Raguža, kao i principima  Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku koji je predložio delegat Halid Genjac.

Kako je ranije navodio Genjac, Ustavni sud je u junu prošle godine donio odluku kojom je vrlo značajne odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH osporio, s najavom da bi ih mogao izbrisati ukoliko Parlamentarna skupština BiH u roku od šest mjeseci ne usvoji izmjene koje će osigurati usaglašenost tih članova s Ustavom BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak je ranije ukazivao na to da se Zakon o krivičnom postupku BiH mora podhitno promijeniti, podsjećajući da je početkom decembra prošle godine prošlo šest mjeseci u kojima je Parlamentarna skupština BiH trebala uskladiti odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH s odlukom Ustavnog suda BiH.

Bez izmjena Izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici odbio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Naime, Dom naroda je danas usvojio mišljenje Ustavnopravne komisije koja nije podržala principe predloženog zakona, te se zakon smatra odbijenim.

Ognjen Tadić i Dragutin Rodić predložili su kompromis u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Prema njihovom prijedlogu, izmjene koje se odnose na uvođenje elektronskog skeniranje glasačkih listića bi se testno primijenile od 2020. godine, kako bi se ispitala učinkovitost sistema, pa ako se pokaže efikasnim, onda bi se taj metod brojanja glasova primijenio na Opštim  izborima 2022. godine.

Izmjene Izbornog zakona koje predviđaju uvođenje elektronskog skeniranja glasackih listića već su usvojene u Predstavničkom domu, a procjenjuje se da bi ovo moglo poskupiti izborni proces za oko 15 miliona KM, koliko se procjenjuje da je potrebno za nabavku neophodne opreme ( skenera) .

Usvojen  Prijedlog zakona o OSBiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona radi usklađivanja sa zaključkom Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH u pogledu dužine trajanja službe vojnika u profesionalnoj vojnoj službi.

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Delegati nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovaj zakonski prijedlog vraćen je komisiji da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Dom naroda je podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu nego što ga je danas usvojio Dom naroda, bit će obavljeno usaglašavanje između domova.

Delegati Doma naroda nisu razmatrali  Izvještaja EK o BiH za 2018. godinu, kojega nije bilo u izmijenjenom dnevnom redu. Delegat Kluba srpskog naroda Sredoje Nović zatražio je da se s dnevnog reda skine Izvještaj o radu Pravobranilastva BiH, te Zakon o agenciji za istrage i zaštitu ( SIPA).

Ovaj prijedlog je usvojen, te su ove tačke skinute s dnevnog reda.

 Nije podržan ni zakon o “zviždačima”

Dom naroda nije podržao ni Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima, koji je predložilo Vijeće ministara, kao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, a koji su predložili delegati Bariša Čolak, Halid Genjac i Darko Babalj.

Podršku delegata dobio je Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH za prošlu godinu, dok nisu usvojeni izvještaji Centralne banke i Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije.

Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2017. godini usvojen je, uz zaključak da Komisija dostavi Domu naroda izvještaj po sektorima o iznosima i rezultatima subvencija za električnu energiju.

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma i memoranduma završena je današnja sjednica Doma naroda