Dogodilo se na današnji dan

  1. godine – Rođen je njemački pisac Tomas Man, jedan od najznačajnijih njemačkih i svjetskih književnika u 20. vijeku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929. godine. Najpoznatija djela: “Budenbrokovi”, “Čarobni brijeg”, “Doktor Faustus”, “Smrt u Veneciji” “Mario i mađioničar”.

 

  1. godine – Rođen je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, prvi predsjednik Indonezije (1949-1965. godine), pod čijim je rukovodstvom zemlja stekla nezavisnost. Bio je jedan od lidera Pokreta nesvrstanosti zemalja.

 

  1. godine – U Nju Džersiju je otvoren prvi auto bioskop, koji je mogao da primi 400 automobila.

 

  1. godine – Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu iskrcale su se u Normandiji u najvećem desantu u historiji, nazvanom “Dan D”.

 

  1. godine – Objavljena je knjiga Džordža Orvela “1984”, vizija svijeta kojim vlada Veliki Brat.

 

  1. godine – Prenosom manifestacije “Festival cvijeća” iz Švajcarske počela je rad Evrovizija, televizijska mreža evropskih zemalja.

 

  1. godine – Izrael je počeo invaziju Libana u nastojanju da istjera pripadnike Palestinske oslobodilačke organizacije.

 

  1. godine – Poslanica Liberalnog saveza Vesna Perović postala je predsjednica Skupštine Crne Gore, kao prva žena u historiji Crne Gore izabrana na tu funkciju.

 

  1. godine – Njemački kancelar Gerhard Šreder prisustvovao je svečanom obilježavanju 60-godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. To je prvi put da i Njemačka učestvuje na takvoj proslavi.

 

  1. godine – Umro je fotograf Arnold Njuman poznat po portretima na kojima su likovi okruženi predmetima koji evociraju njihovu profesiju (Igor Stravinski za klavirom, Pablo Pikaso pokraj svog platna). Fotografisao je, pored ostalih, glumicu Merlin Monro, američkog predsjednika Ronalda Regana. Jedna od najpoznatijih mu je fotografija pronacističkog njemačkog industrijalca Alfreda Krupa.

 

2015.godine- Papa Franjo dolašao je u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.