Luki Modriću prijeti pet godina zatvora

Svjetski mediji prenose u srijedu vijest o osudi Zdravka Mamića, ističući da se radi o najmoćnijem čovjeku hrvatskog fudbala u čije je suđenje bila upletena i hrvatska fudbalska zvijezda Luka Modrić.

Sud u Osijeku osudio je bivšeg izvršnog direktora Dinama na šest i po godina zatvora zbog utaje poreza i izvlačenja profita od transfera igrača.

“Šef hrvatskog fudbala dobio zatvorsku kaznu’, piše BBC i ističe da se suđenje bivšem izvršnom direktoru Dinama dotaknulo i igrača Real Madrida Luke Modrića koji je optužen za klevetu.

Vezni igrač Kraljevskog kluba osumnjičen je za davanje lažnog iskaza na suđenju, kada je upitan za transfer iz Dinama u Totenhem 2008.

Britanski javni servis podsjeća da su navijači Dinama godinama upozoravali kako Mamić i njegovi ljudi koriste klub za lično bogaćenje. Skandal je internacionalizovan 2016. kada su navijači hrvatske fudbalske reprezentacije bacili baklje na teren tokom održavanja Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj, piše BBC.

DPA o Mamiću piše kao o ‘fudbalskom  mogulu’ koji je u utorak, dan uoči izricanja presude otišao u susjednu BiH, čiji je državljanin. I njemačka novinska agencija prenosi da bi Modrić, bude li osuđen za klevetu, mogao dobiti pet godina zatvora.

“Modrić je pred sudijama promijenio iskaz koji je dao u istrazi i u međuvremenu je optužen za klevetu’, navodi DPA.

Agencija podsjeća da Mamić “ima dugu istoriju verbalnih sukoba s novinarima, navijačima i političarima, kao i tuča na tribinama i ulicama” te da je i sam bio nekoliko puta napadnut.

 

(Vijesti.ba / NN)