Vujanović: Stiglo više od 270 zahtjeva za smanjenjem cijene goriva u FBiH

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović obratio se na press konferenciji nakon održane sjednice Vlade FBiH.

Kazao je da je do sada stiglo više od 270 zahtjeva od benzinskih stanica za sniženjem cijene, što je oko 40 posto od ukupnog broja od 670 stanica u FBiH.

– Zahtjevi i dalje pristižu, a naravno da će tržišna utakmica sugerisati da i ostale benzinske stanice snize svoje cijene. Kao što sam ranije rekao, cijene će biti snižene za iznose od pet do deset feninga – kazao je Vujanović.

Istaknuo je da je Federalno ministarstvo trgovine reagiralo na osnovu zahtjeva koje su iskazali građani te na sastanku u Mostaru sa predstavnicima distributera naftnih derivata dogovorilo snižavanje cijena.

– U utorak su počeli slati zahtjeve za sniženjem, a potrebno je tri dana se zahtjevi obrade i da se cijene na pumpama promijene – kazao je Vujanović.

Navodi da je distributerima poručeno da se mora poštivati i platežna moć stanovnika uz uvažavanje svih principa slobodnog tržišta te poslovnih planova koje su privrednici pravili na osnovu pravila slobodnog tržišta.

– Zaključak današnjeg sastanka Vlade FBIH je da će se ove aktivnosti i sastanci nastaviti te da će biti sastanci ekspertnog tipa, odnosno analizirat će se konkretni podaci, gledat će se u fening obrada cijene bez ikakvih spekulacija – kazao je Vujanović.

faktor