Do 1. jula bit će završena trasa za „Marš mira 2018“, kojom će proći više od 5.000 učesnika

Pripreme za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, sigurnosne zone Ujedinjenih naroda (UN), teku ustaljenom dinamikom, zaključeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora (OO), nakon analize rada 12 pododbora između dvije sjednice.

OO razmatrao je i nacrt programa obilježavanja 23. godišnjice genocida i program komemoracije 11. jula u Potočarima. Programom je predviđeno 70 raznih kulturnih i vjerskih sadržaja koji će biti realizirani za 20 dana, ne računajući komemoraciju, dženazu i ukop identificiranih žrtava.

Predsjednica pododbora „Marš mira 2018“ Munira Habibović upoznala je sve s provođenjem radova na uređenju trase na lokalitetu Buljim, Kameničko brdo i Šušnjari, kazavši da će trasa od Nezuka kod Sapne do Potočara 1. jula biti potpuno spremna i sigurna za pohod više od 5.000 učesnika.

Adib Đozić, predsjednik pododbora za kulturno-naučnu i izadavačku djelatnost, istakao je da je do sada osam autora knjiga dostavilo zahtjev za promociju i uvrštavanje u program manifestacije.

– Sva djela odnose se na zločine i genocid u Podrinju – naglasio je Đozić.

Upućen je apel porodicama žrtva da se prijave u Identifikacijski centar Tuzla zbog davanja saglasnosti o ukopu identificiranih žrtava.

avaz