SDA, SBB, SDP i DF potpisuju prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Predstavnici SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a danas će potpisati prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Ovo je pokušaj rješavanja problema implementacije izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH potpisat će šefovi klubova parlamentarnih stranaka i to Ismet Osmanović iz SDA, Nasir Beganović iz SBB-a, Elvir Karajbić iz SDP-a i Dženan Đonlagić iz DF-a.

Prijedlog je o skoro identičnom prijedlogu koji su ranije u parlamentarnu proceduru uputili SDP i DF, ali u ovom slučaju s određenim tehničkim izmjenama.

Izvjesno je kako ovaj prijedlog neće podržati HDZ BiH koji i dalje tvrdi da se odluka Ustavnog suda BiH mora implementirati izmjenama zakonodavstva u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne zakonom donesenim u Parlamentu Federacije BiH.

Nijedan predstavnik stranih ambasada u našoj zemlji, a koje su bile direktno uključene u pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva, nije se oglasio o najnovijem dogovoru SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a.

U prijedlogu SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a navodi se da su broj i struktura delegata u Domu naroda utvrđeni u skladu s odredbom Ustava FBiH, koja predviđa da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav delegat u zakonodavnom tijelu kantona, kao i s popisom stanovništva iz 1991. godine kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do sprovođenja Aneksa 7.

federalna.ba/Onasa