Državni parlamentarci danas razmatraju prijedlog o smanjenju akciza na gorivo

Budući da na prethodnoj sjednici nije bilo izjašnjavanja o tačkama dnevnog reda, poslanici bi sutra trebali završiti raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda, a potom se i izjasniti o svemu razmatranom.

Preostale tačke su Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, ali i Informacija o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti CIK-a da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine.

Pred zastupnicima je i Informacija o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu te Preporuke za reformu energetskog sektora, a nakon razmatranja ovih tačaka dnevnog reda i izjašnjavanja o njima uslijedit će nova sjednica.

Na novoj sjednici poslanici bi se trebali izjasniti o zahtjevu poslanika Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) za razmatranje izmjena Zakona o akcizama koje predviđaju smanjenje akciza na gorivo te stavljanje van snage zakona usvojenog u decembru.

Cestarine su tada povećane za 15 feninga plus PDV, a ovim prijedlogom cijene goriva po litru bile bi smanjene za 18 feninga ili 10 KM po rezervoarua, dok predlagači tvrde da do sada prikupljeni novac, oko 100 miliona KM, nije usmjeren na izgradnju puteva.

Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH također su na dnevnom redu sutrašnje sjednice.

klix.ba