CIK: Ovjerene 34 koalicije za Opće izbore, za četiri dodatni rok da otklone nedostatke

Razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava koalicija za učešće na Općim izborima 2018. godine, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici ovjerila 34 koalicije koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Prijave za četiri koalicije danas nisu ovjerene. Centralna izborna komisija BiH im u skladu sa zakonom ostavlja rok od dva dana da otklone nedostatke u prijavi (identičan naziv ili očitovanje u vezi objedinjavanja prijave ili očitovanje u vezi odustajanja od prijave koalicije).

Danas će biti objavljen pregled ovjerenih koalicija na web stranici CIK-a BiH.

Podsjećamo da u skladu sa članom 4.13 stav (2) Izbornog zakona BiH koalicija ima status političke stranke u izbornom procesu od dana ovjere za učešće na izborima koalicije do dana ovjere izbornih rezultata. Politička stranka se, kao član koalicije, ne može povući iz ovjerene koalicije sve do ovjere izbornih rezultata.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 07.10.2018. godine podnošenje kandidatskih listi počinje 27.06. i traje do 09.07.2018. godine do 16 sati.

faktor