Određen pritvor Radomiru Šušnjaru

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Radomiru Šušnjaru zvanom Lalco, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Višegrada.

Prema saopćenju Državnog suda, djelomično je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH te je Šušnjaru određen pritvor zbog bojazni od bjekstva, kao i uništenja, sakrivanja, krivotvorenja dokaza ili ometanja postupka uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Na ročištu povodom prijedloga za određivanje pritvora, tužilac Seid Marušić je kazao da postoji realna opasnost od bjekstva optuženog Šušnjara. Kako je rekao, Šušnjar je jednom već napustio BiH i nastanio se u Francuskoj te je tako bio nedostupan organima gonjenja.

“Tužilaštvo smatra da postoji bojazan da će uništiti, sakriti i izmijeniti dokaze, ometati krivični postupak, uticati na svjedoke koji su direktne žrtve i njegovi susjedi. Njemu je poznat identitet svjedoka, optuženi bi imao motiv da izvrši uticaj na njih”, pojasnio je Marušić.

Šušnjarova Odbrana usprotivila se prijedlogu tužioca Marušića i zatražila određivanje kućnog pritvora.

Iz Francuske je Šušnjar izručen na zahtjev Tužilaštva BiH, koje ga tereti za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja tog grada.

On je optužen da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Optužnica protiv Šušnjara je potvrđena u oktobru prošle godine.

FENA