Košarka: Večeras susret BiH – Francuska

Košarkaška reprezentacija BiH večeras u 20.30 sati protiv ekipe Francuske igra kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Kini.

Selektor Duško Vujošević ranije je saopštio da značajan broj igrača na ovoj utakmici neće nastupiti, uključujući Gordića, Stipanovića, Musu, Buzu, Sulejmanovića, Halilovića, Nurkića, Penavu i Adamsa.

Osvrnuo se na izostanak Džanana Muse, koji je izabran na draftu NBA lige i čiji je novi klub odlučio da mu ne dozvoli da igra za reprezentaciju.

“Potpuno ga razumijem i znam da je želio doći. Potpuno mu vjerujem. Neko drugi ko kontaktira sa roditeljima košarkaša mora naći neki detalj bitan za obaveze prema reprezentaciji”, naglasio je selektor.

Što se francuske reprezentacije tiče, Vujošević kaže da „svakom pametnom čovjeku je jasno kakve su nam šanse nakon ovoliko otkaza“.

“Francuska ima 63 miliona stanovnika, budžet reprezentacije je 36 miliona eura, imaju 681.000 registrovanih igrača po čemu su prvi u Evropi. Mi kad skupimo za reprezentaciju 10.000 maraka govorimo o velikom uspjehu. U Savezu ništa nije riješeno, kao ni u državi. Rotacije u Predsjedništvu su dovele i do sloma Jugoslavije. Sve što navodim nije albi za eventualni neuspjeh, ali treba da se zna”, smatra selektor.

Ipak, kazao je da se na pripremama reprezentacije u Tuzli radilo maksimalno odgovorno.

“S povećanom energijom smo se pripremali za utakmicu. Sport je interesantan zato što postoje čuda i što se realno dešavaju, a u čuda vjerujem”, naglasio je Vujošević.

FENA