Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta 10. jula

10. jula bit će održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Na dnevnom redu – Zakon o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Federacije. Grupa boraca okupila se ispred Parlamenta, kako bi dobili potvrdu da će sjednica biti održana. Šef Kluba HDZ-a BiH nije prisustvovao sjednici, te nije izvjesno da li će hrvatski zastupnici učestvovati na sjednici o ovom pitanju.

Demobilisani borci najprije sujučer blokirali Granični prijelaz Bijača, kako bi podsjetili na svoje zahtjeve: jedinstveni registar, finansiranje udruženja i boračke naknade. Grupa njihovih kolega u Sarajevu čekala je pismenu potvrdu o održavanju sjednice. Nakon što su je dobili – razišli su se.

Ipak, najavljuju da će pokušati djelovati amndmanski jer imaju zamjerke na to da bi naknade dobile samo određene kategorije. Tražit će i da jedinstveni borački registar bude objavljen u roku od 60 dana od eventualnog usvajanja zakona.

Šefovi klubova SDA i DF-a poručuju da je vrijeme da se ova problematika konačno riješi, te još jednom su pozvali kolege iz HDZ-a BiH da učestvuju u radu parlamenta.

Borci će svoje amandmane na prijedlog zakona danas u 10 sati predati na protokol Parlamenta.

federalna.ba