Godišnjica genocida u Srebrenici: Organizovan memorijalni let golubova pismonoša

U okviru obilježavanja 23. tužne godišnjice od genocida u Srebrenici bit će organizovan XII Memorijalni let golubova – pismonoša.

Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo – EDZUP od 2007. godine na svoj način učestvuje u obilježavanju najtužnijih godišnjica genocida u našoj Srebrenici.

U okviru obilježavanja 23. tužne godišnjice od najsvirepije egzekucije i ubistava 8.372 stanovnika Srebrenice i okolnih mjesta, ovo društvo je organizovalo XII Memorijalni let golubova – pismonoša iz Srebrenice, a koji će od ove godine, uz učešće golubova iz Hrvatske, nositi prefiks međunarodni. Također, ističu da su im se pridružili i golubari iz nekoliko bh. gradova, i to iz Tuzle, Modriče, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Livna i Gradačca.

-Naši članovi, ali i golubari iz svih pomenutih gradova suosjećaju sa preživjelim i iskreno žale za nevino stradalim Srebreničanima. Upravo zbog toga su osjetili potrebu da na svoj poseban način daju značaj ovom tužnom događaju te odaju poštovanje i počast žrtvama genocida u našoj Srebrenici. U isto vrijeme i naši prijatelji golubari iz susjedne Hrvatske, konkretno grada Sinja, suosjećajući s patnjama kroz koje su prošli stanovnici ovog bh. napaćenog grada, pridružili su se ovoj našoj aktivnosti sa svojih 90 golubova – navode u saopćenju.

Tako će u utorak 10. jula 2018. godine u 10 sati u memorijalni let iz Srebrenice biti pušteno 950 golubova – pismonoša.

Ovaj memorijalni let organiziran je i zbog posebne simbolike koja leži u činjenici da je golub ptica mira koji je svima a posebno preživjelim Srebreničanima, nakon svega što su propatili, sada ali i u budućnosti najpotrebniji.

faktor.ba