Izetbegović: Pozivam one koji znaju gdje su kosti žrtava genocida da kažu

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji prisustvuje današnjem obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici podsjetio je da danas ukopavamo 35 žrtve od kojih su četiri maloljetne, dječake od 16 i 17 godina, jedan bračni par, gdje je žena imala 20 godina i bila u šestom mjesecu trudnoće te starca od 71 godinu.

– Broj onih koje sahranjujemo u Potočarima se smanjuje, ali broj nas koji dolazimo se povećava kao i broj manifestacija širom svijeta kojim se obilježava dan genocida. To je poruka onima koji negiraju genocid i onima koji nagrađuju ratne zločince – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je narodima u BiH potrebno pomirenje da bi nastavili normalno živjeti zajedno.

– Srbi i Bošnjaci stotinama godina žive zajedno, i nastavit će da žive zajedno. Samo na istini može doći do pomirenja, na negiranju genocida i provokativnom nagrađivanju ratnih zločinaca ne može se doći do istinskog pomirenja. Dakle, to je poruka za one koji to rade i za njihovu omladinu. Kakav to sistem vrijednosti grade, kakva je to poruka za mlade Srbe ako nagrađuju Karadžića za ono što je uradio u Srebrenici. Pozivam sve one koji znaju gdje se nalaze preostali mrtvi iz Srebrenice neka to kažu, neka olakšaju svoju dušu i neka olakšaju nama traženje. Pozivam ljude iz vlasti RS-a da prestanu sa javnim provokacijama kojima ponižavaju žrtve – izjavio je Izetbegović.