Borci zadovoljni: Prihvaćena dva od tri ključna zahtjeva

Predstavnički dom Parlamenta Federacije prije dva dana prihvatio je dva od tri ključna zahtjeva za koje se već mjesecima zalažu pripadnici boračke populacije. Od ukudanja 1600 boračkih udruženja bar za sada nema ništa, dok su prihvaćeni izrada registra boraca i boračka naknada. Sve odluke Predstavničkog doma treba prihvatiti i Dom naroda Parlamenta Federacije da bi bile punovažne.

Svi zahtjevi boračke populacije su prihvaćeni osim ukidanja boračkih udruženja su prihvaćeni u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH kaže Amel Barimac.

“Izborili smo se za taj borački dodatak i ići će kategorizacija prema tome ko je na birou, odnosno nezaposlen. Tako će primjerice ići iznos sredstava od minimalne penzije pa do socijalnog minimuma koji u Federaciji BIH iznosi 120 maraka. Zatim penzioneri koji su bili učesnici u ratu imaće od PIO/MIO od dva do pet posto na penziju. I na koncu zaposlenim su poslodavci dužni povisiti plate od dva do sedam posto”,kaže Amel Barimac.

Objava javnog registra boraca takođe je bio jedan od zahtjeva boraca koji je prihvaćen.

U toku ovog mjeseca trebala bi biti održana sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji bi trebao potvrdi odluku predstavničkog doma. Borci iz svih dijelova Federacije okupiće se ponovno u Sarajevu na dan održavanja sjednice.