Nove padavine uzrokovale porast rijeka, najviše kiše palo u Zenici

Nove padavine uzrokovale su porast svih vodostaja u Bosni i Hercegovini, ali za sada nema prijetnji od poplava i izlijevanja rijeka iz svojih korita, javlja Anadolu Agency (AA).

Nivo rijeke Bosne u Reljevu (Sarajevo) dostigao je visinu od 147 centimetara i ima tenedenciju rasta, isto kao i na području Zenice gdje je vodostaj 132 centimetara i dalje raste.

Očekuje se i dodatni porast nivao rijeke Bosne s obzirom na to kako je područje centralne Bosne, a posebno Zenice ono u kojem je u posljednjem periodu registrovano najviše količina padavina.

Nivo rijeke Une u Bihaću iznosi 31 centimetar i ima tendenciju rasta, dok je u Martin Brodu njena visina 49 i stagnira. U porastu je i nivo Sane te tako ona u Sanskom Mostu iznosi 102 centimetra i raste, kao i u Vrhpolju gdje je visina 66 centimetara.

Rijeka Miljacka u Sarajevu (Ćumurija) visine je 115 centimetara i ima tendenciju rasta, kao i rijeka Jala u Tuzli čija je visina 61 centimetar. Najviše padavina osim na području centralne Bosne – Zenice, registrovan je i u pojedinim dijelovima istočne Bosne, te istočne Hercegovine.

Tako je najviše kiše palo u Han-Pijesku, na Ivan-sedlu, Rudom, Zvorniku, u Nevesinju, na Bjelašnici, u Jajcu, Sanskom Mostu, Sarajevu i Tuzli. Nešto manje padavina bilo je na području Banja Luke, Bosnaskog Novog, Livna, Mostara, Sokoca i Višegrada.

Najamanje padavina registrovano je na području Bihaća, Bijeljine, Bileće, Bosanske Gradiške, Bugojna, Doboja, Gacka, Gradačca, Prijedora, Srebrenice i Trebinja.