CIKBiH: Ovjerene 642 kandidatske liste, za 166 utvrđene nepravilnosti

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih lista za učešće na općim izborima 2018. godine. Time je Komisija počela proces ovjere kandidatskih lista koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

Podsjećamo, do isteka roka za predaju kandidatskih lista, odnosno do 9. jula 2018. godine, kandidatske liste je dostavilo 58 političkih stranaka i 36 koalicija. Dostavljeno je 808 kandidatskih lista, na kojima se nalazi 7.600 kandidata.

Danas je CIK ovjerio 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete, dok je za 166 kandidatskih lista utvrđeno da imaju nedostatke. Utvrđeno je, uglavnom, da zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, bilo je slučajeva odustajanja od kandidature, kao i onih da kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidirao.

Također, na listama su utvrđene i neke druge nepravilnosti zbog kojih kandidati nisu mogli dobiti potvrdu o ovjeri.

Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, će biti obaviješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. jula 2018. godine, do 16 sati otklone te nedostatke.

Odbijena je ovjera kandidatske liste političke stranke BPS-Sefer Halilović za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, jer je provjerom utvrđeno da je ta stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Zajedno za BiH.

Odbijena je ovjera dvije kandidatske liste političke stranke Hrvatska stranka prava za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

Odbijena je ovjera tri kandidatske liste političke stranke Hrvatska demokratska zajednica 1990-HDZ 1990 za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

avaz