Prijedor : Smiraj za ubijenog Fikreta Crljenkovića, Adema Bešića i Mehmeda Mulića

U kompleksu šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac kod Prijedora danas će biti klanjana kolektivna šehidska dženaza za tri prijedorske žrtve.

Fikret Crljenković imao je 26 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. na lokalitetu Miska Glava na području Prijedora

Adem Bešić imao je 29 godina, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1999. u mjestu Poljanak, na području Kozarca. Treća žrtva koja će danas naći smiraj je Mehmed Mulalić, koji je imao 44 godine. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2015. na lokalitetu Hambarine, na području Prijedora.

Oni su identificirani u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu.

Klanjanje kolektivne dženaze predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Prema protokolu ovogodišnje tabuti nevino ubijenih bit će preuzeti u Kamičanima u 12 sati, a dženaza će biti klanjana u 13 i 45 sati, nakon džuma-namaza na mezarje Šehidske džamije u Kamičanima.

Potom će se tužne povorke uputiti prema šehidskim mezarjima u Kamičanima, Hambarinama i Rakovčanima, gdje će biti ukopane kosti nevino ubijenih bošnjačkih civila. Ovogodišnja šehidska dženaza, kao i godišnjica masovnog pogubljenja Bošnjaka Prijedora i Kozarca, imat će isključivo vjerski karakter.

Pronađeno 2.328 posmrtnih ostataka  

Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale BiH, rekla je da je prva kolektivna dženaza u Prijedoru organizirana 1998. godine. Do sada je, prema njenim riječima, pronađeno 2.328 posmrtnih ostataka ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, a najviše žrtava, ukupno 284, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz najveće masovne grobnice Tomašice ukopano je 2014.