Sarajevo: Ispred Narodnog pozorišta danas veliki skup “Pravda za Dženana”

Porodica tragično stradalog Dženana Memića, organizira danas veliki protest na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, sa početkom u 18 sati.

Porodica Memić, ohrabrena nedavnom oslobađajućom presudom za Ljubu i Bekriju Seferovića, kojima se sudilo za nesreću u kojoj je stradao Dženan, na protestu će tražiti da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sprovede novu istragu o smrti mladića.

Podsjećamo, porodica i brojni građani Sarajeva otpočetka smatraju da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći nego da je ubijen, a da se počinilac prikriva. Zbog toga su već u sedam navrata organizirali mirne proteste na kojima su tražili smjenu i krivičnu odgovornost glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, kao i svih koji su bili involvirani u istragu smrti Dženana Memića.

Organizatori protesta na čelu sa Dženanovim ocem Murizom i sestrom Arijanom pozivaju građane da se odazovu u što većem broju i na protestima zatraže pravdu.

Prevoz na protest je organiziran u oba pravca i to iz Hrasnice, sa autobuske stanice ispred Doma kulture u 17 sati, sa zaustavljanjem ispred džamije u Kovačima, iz Sokolović Kolonije ispred Centralne džamije u 17 sati, iz Butmira ispred džamije u 17:10, te s Ilidže prekoputa Grand centra u 17:15. Povratak će, nakon protesta, biti iz ulice Kulovića.

Protestima će se, prema riječima porodice Memić, pridružiti i Petar Blažić, koji će iz Banje Luke doći biciklom. Petar je i u junu u znak protesta došao pješke iz Banje Luke u Sarajevo u znak podrške porodicama Memić i Dragičević, kao i Davor Dragičević i članovi grupe “Pravda za Davida”.

Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji zadobio povrede opasne po život, a preminuo je 15. februara na KCUS-u.