Migrantske porodice s djecom koje borave u Bihaću i Velikoj Kladuši danas će biti izmješteni na lokaciju hotela ” Sedra”

“Po jedan autobus sa područja Velike Kladuše i Bihaća biće transportovan do hotela Sedra. Prema našim podacima gore ima više porodica. Vidjećemo hoće li biti kompletan trasport ljudi do Sedre gdje ima 400 kreveta”, najavio je ranije premijer Unsko sanskog kantona (USK) Husein Rošić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić juče je, nakon posjete tom kantonu, rekao da će Medeno polje najvjerovatnije ipak biti lokacija na kojoj će se graditi prihvatni centar za migrante koji se nalaze na području USK.

Odluka bi trebalo da bude povrđena već na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Lokalna vlast u Bosanskom Petrovcu energično je protiv smještanja migranata na Medenom polju, na području njihove opštine, jer se, kako tvrdi načelnik, boje incidenata.

Koliko će trajati izgradnja prihvatnog centra u Medenom Polju, te koliki će biti njegov kapacitet, još nije poznato. Do tada migranti u Bihaću i dalje ostaju u zgradi bivšeg Đačkog doma koja nema ni vrata ni prozore, a oni u Velikoj Kladuši u neuslovnom improvizovanom šatorskom naselju Trnovi.