Srebrenica ispraća Hatidžu Mehmedović: “Obećavamo ti da ćemo istrajati na putu istine”

Komemoracija preminuloj Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, održana je u Kulturnom centru Srebrenica u prisustvu velikog broja prijatelja, poznanika, Srebreničana i ljudi iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

Komemoraciji su, među ostalima, prisustvovali Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale BiH, Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, Hajra Ćatić i Munira Subašić iz udruženja porodica srebreničkih žrtava, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, predstavnici Ambasade Turske u Sarajevu, Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija i izaslanik Rijaseta IZ u BiH, Asim Sarajlić, zastupnik u Parlamentu BiH, Safet Softić, delegat u Parlamentu BiH, Dževad Mahmutović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, glumac Emir Hadžihafizbegović, predstavnici Bošnjaka iz Srebrenice… Porodice žrtava genocida te drugi na komemoraciju i dženazu došli su autobusima iz Tuzle i Sarajeva, Visokog i drugih mjesta.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, obratila se na komemoraciji gdje je, između ostalog, kazala da obećava kako će oni koji ostaju na ovom svijetu iza Hatidže ustrajati na putu istine:

– Danas ispraćamo majku kojoj dušmani nisu dozvolili da bude majka. Koja nije doživjela da u škole, na fakultet isprati svoje sinove i koja je posljednje 23 godine svoga života ispratila teškom patnjom i pretvorila ih u borbu za dostojanstvo ubijenih srebreničkih sinova. Obećavamo ti da ćemo nastaviti tragati za svakom koščicom naših sinova. Ti si to radila u ime svih nas. Neka ti je rahmet. Od danas ćemo mi, tvoje sestre u boli, učiti dove na mezarima tvojih Almira, Azmira i Abdulaha.

Pročitano je pismo Nasera Orića, komandanta odbrane Srebrenice. “Moj progon i odlazak u Hag sam lakše uz tebe preživio. Draga Hatidža, tvojim odlaskom naša borba neće prestati”, napisao je Orić. U pismu je naveo i to kako je Hatidžu poznavao još kao dijete.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je: “Hatidža se 23 godine borila za istinu i pravdu. Oni koji su počinili bol i genocid, neka očekuju kaznu. Neka nemaju mira, kao što i mi svaku noć legnemo s bolom. Draga naša Hatidža, nećemo stati.

Predsjednik Skupštine općine Srebenica Alija Tabaković je poručio da je rahmetli Hatidža uzor bosanske žene i majka svake majke.

– Rahmetli Hatidža je imala srce u kojem utočište nije moglo naći zlo. Ona je bila majka svoj djeci bez obzira na naciju, rasu i porijeklo – rekao je Tabaković kroz suze.

Emir Bektić je u ime mladih koji su preživjeli genocid rekao da danas ispraćamo istinskog heroja u borbi za pravdu i istinu.

– Prvi put u historiji Bošnjaka nakon toliko stradanja naše majke dižu svoj glas u borbi za istinu i pravdu. Hatidža je bila majka svih nas – rekao je Bektić.

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je podsjetio i da se poznata glumica Angelina Jolie oglasila povodom smrti Hatidže Mehmedović što govori o veličini zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

– Više ima bosanskohercegovačke države u Hatidžinoj šamiji nego u nekim zastupničkim klupama – rekao je Hadžihafizbegović.

Majku Hatidžu, kako je rekao Hadžihafizbegović, ukopat će danas i muslimani i pravoslavci i katolici i jevreji i Romi i Eskimi.

– Ukopat će je svaki dio dunjaluka na kojem živi barem jedan čovjek – rekao je Hadžihafizbegović.

Nakon komemoracije, ispred Čaršijske džamije u Srebrenici klanjana je dženaza Hatidži Mehmedović, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Prije klanjanja dženaze, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić je prisutnima na dženazi, koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine i šire, rekao da je Hatidža Mehmedović bila hrabra, dostojanstvena žena, koja se borila za istinu i pravdu.

– I kada smo griješili, Hatidža nije dala na nas. Mi smo bili njena djeca. Radovala se djeci u Srebrenici. Živjela je za našu djecu, jer su ubili njenu. Mi joj obećavamo da ćemo se boriti za Srebrenicu, da će se ovdje u ovom mjestu rađati djeca. Poštovat ćemo amanet naših majki, moramo govoriti o Srebrenici, genocidu, ali i o životu u Srebrenici – poručio je ef. Peštalić.

U 13 sati i 30 minuta bit će ponovo klanjana dženaza Hatidži Mehmedović u mjestu Bektići (MZ Sućeska) gdje će se obaviti i ukop.

Na Kliničkom centru u Sarajevu, 22. jula 2018. godine, nakon duge i teške bolesti umrla je Hatidža Mehmedović. Bila je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, a 23 godine je ustrajavala u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te pravdi i kažnjavanju zločinaca.

Hatidža Mehmedović je tokom genocida u Srebrenici izgubila dva sina Almira (18), Azmira (21), supruga Abdulaha (44), dva brata i brojnu rodbinu.

Hatidža Mehmedović je rođena 1952. godine u selu Bektići (MZ Sućeska). U Srebrenicu se vratila 2003. godine, u porodičnu kuću u naselju Vidikovac.