Vlada i Služba za zapošljavanje BPK Goražde: Realizovat će Program sufinasiranja zapošljavanja djece iz reda porodica šehida i poginulih boraca

Na posljednoj sjednici Vlade data je saglasnost premijeru BPK Goražde da potpiše Program sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. Riječ o nastavku aktivnosti implementiranja projekta, koji podrazumjevaju podsticaj prema poslodavcima a u cilju bržeg zapošljavanja prvenstveno mladih osoba. Po riječima premijera Emira Okovića ovaj program je naredna faza projekta potpisanog sa Federalnim Zavodom za zapošljavanje, a koji provodi Kantonalna Služba.

„ Ove godine za te namjene obezbjeđeno je 95 000 KM. 50.000 obezbjedila je Federalna Vlada, odnosno resorno ministarstvo, dok je ostali dio sredstava Služba za zapošljavanje našeg kantona dobila od Federalnog zavoda.“ – kazao je Emir Oković premijer BPK Goražde, te naglasio da kada je riječ o ovom programu, Vlada ima dobra iskustva iz prošle godine, kada je implementiran isti program, samo u većem finsijskom iznosu. Tada je obuvaćeno 35 osoba, a stalno zaposljenje dobilo njih 20..

„Još uvjek se sa preciznoću ne može govoriti koliko će mladih osoba dobiti priliku za zposljenje ovim programom, a ono što je pozanto jeste da je za visoku stručnu spremu predvidjeno 750 KM, dok je taj iznos nešto niži kada je riječ o srednjem obrazovanju.“ – istako je premijer Oković, dodajući da će vrlo brzo biti raspisan i javni poziva u kojem učešće mogu uzeti i predstavnici privatno- privrednog  sektora.