Uposlenim u metalskoj industriju u FBiH najniža satnica povećana za 15-18 posto

Ugovor se odnosi na 25.000 uposlenih u metalskoj industriji, a bit će na snazi nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

“Zadovoljstvo mi je što su pregovori protekli u korektnoj atmosferi bez podizanja tenzija uprkos tome što smo mi tražili jedno, a sindikati drugo. Naime, došlo je do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,75 posto, što predstavlja povećanje najniže satnice za 15-18 posto”, kazala je Dropuljić.

Dodala je da su zadržani topli obrok i regres u iznosima koji su nepromijenjeni u odnosu na ranija rješenja.

“Također, pored utvrđene najniže satnice ostavljena je mogućnost poslodavcima i sindikatu da u slučaju ekonomske krize dogovore nižu od najniže satnice na određeni period, koji ne može biti duži od šest mjeseci”, naglasila je Dropuljić.

Osim prava na ostvarivanje toplog obroka i na regres za godišnji odmor Melez je istakao da su Kolektivnim ugovorom definisani naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, te otkazivanje kolektivnog ugovora.

“Iako je bilo teško u pojedinim trenucima pregovaranja došli smo do onoga što smo željeli”, poručio je Melez.

klix