Stanje na putevima

U jutarnjim satima na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. I za danas su meterolozi najavili kišu i nestabilnu vremensku situaciju, pa apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila.

Na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje. Danas počinju radovi na mostu na petlji Visoko, smijer Kakanj-Sarajevo, zbog čega će se u narednom periodu na ovoj lokaciji saobraćati jednom trakom (preticajnom).

U toku je redovno održavanje dionice magistralnog puta M-18 Semizovac-Srednje. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom. Isti režim saobraćaja na snazi je i na dionicama M-6 Domanovići-Stolac i M-18 Olovo-Kladanj (Karaula).

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

I na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Pojačan je promet vozila na ulazu u BIH na graničnom prelazu Bosanski Brod, a na GP Izačić frekventno je na izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja, ali nešto kasnije, tokom dana, očekujemo frekventniji saobraćaj, posebno na prelazima na jugu zemlje. Zbog izvođenja radova na području Hrvatske, do daljnjeg je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.