Bivši borci najavili blokadu FBiH, ako Zakon o borcima ne bude u proceduri

Demobilisani borci potvrdili su za BHRT da će danas u osam sati biti u Parlamentu Federacije BiH, te poručili da će u 12:55 sati blokirati Federaciju BiH, ukoliko ne  bude  li zakazana sjednica oba doma Parlamenta FBiH i usvojen Zakon  o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica.

Do novih  zavrzlama  u vezi sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica došlo je zbog toga što je  Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o demobilisanim borcima usvojila   amandman kojim se definiše način izračuna boračkog dodatka.Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom dom, te  što je te zehtjeve  demobilisanih boraca Komisija  prihvatila, što je izazvalo pravnu konfuziju.

Stoga, Jasenko Tufekčić, predsjednik Komisije za usaglašavanje teksta zakona traži novu sjednicu Komisije,kako bi se sve usaglasilo.

Podsjetimo, Kolegij Predstavničkog doma zasjedao je u četvrtak , ali nije zakazao sjednicu parlamenta jer im, kako je rečeno, iz Komisije za usaglašavanje nije dostavljen tekst usaglašenog zakona.

Predsjedavajuci Komsije Jasenko Tufekčić  kazao je  da se u usaglašenom tekstu pojavio i amandaman Udruge Zaboravljeni branitelji vezan za borački dodatak, koji nije dogovoren.

Borci kažu da to nije tačno, tvrdeći da posjeduju tekst usaglašenog zakona, te da ne dozvoljavaju da ih međusobno zavade.

Borci su u petak tražili  da tekst Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je u prošli ponedjeljak usaglasila Zajednička komisija Parlamenta  bude dostavljen u oba doma.

Sastali su se i sa  sa sekretarom Doma naroda Izmirom Hadžiavdićem, koji ih je obavijestio da su u Parlamentu izdata rješenja za godišnje odmore.

Neko je svjesno kreirao situaciju koja će za posljedicu imati proteste, poručuju bivši borci.
“Borci su spremni, sad je samo do njih nije do nas i ovog puta se izvinjavam građanstvu, ali mi se moramo boriti. Sutra u pet do jedan ako ništa ne bude, vojska je spremna za akciju”, kaže Nazif Velić,   demobilizirani borac.

Federalni ministar unutrašnjih polsova Aljoša Čampara za BHRT je potvrdio da još nema zvanične najave protesta ali da je nivo pripravnosti podignut.

bhrt.ba