FBIH: BORCI SE UPUTILI PREMA MOSTARU, GDJE ZASJEDA ZAJEDNIČKA KOMISIJA

Demobilisani borci su saznali da će sastanak Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica u domovima Parlamenta FBiH biti održan u Mostaru i upravo su se uputili tamo.

Današnje zakazivanje sjednice  bio je  jedan od uslova da demobilisani borci prekinu s blokadom puteva i protestima u ponedjeljak, 6. augusta.

Demobilisani borcu su, naime, u ponedjeljak, 6. augusta blokirali puteve na graničnom prelazu “Bijača”, te na magistralnom putu u Srebreniku i na petlji Šićki brod, nakon što nije ispunjen njihov zahtjev da se za utorak zakaže sjednica oba doma federalnog Parlamenta, kako bi se usaglasili različiti usvojeni tekstovi Zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama.

Ipak, prihvatili su da se ta sjednica održi u četvrtak, jer su njihovi predstavnici koji su bili ispred Federalnog parlamenta izjavili s  da imaju obećanje o postizanju saglasnosti različitih tekstova Zakona.

Do novih  zavrzlama  u vezi sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica došlo je zbog toga što je  Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o demobilisanim borcima usvojila   amandman kojim se definiše način izračuna boračkog dodatka. Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom domu, te  što je te zahtjeve demobilisanih boraca Komisija prihvatila, što je izazvalo pravnu konfuziju.

Podsjetimo, Kolegij Predstavničkog doma zasjedao je u prošli četvrtak , ali nije zakazao sjednicu parlamenta jer im, kako je rečeno, iz Komisije za usaglašavanje nije dostavljen tekst usaglašenog zakona.

Predsjedavajući Komsije Jasenko Tufekčić  rekao je  tada da se u usaglašenom tekstu pojavio i amandaman Udruženja Zaboravljeni branitelji vezan za borački dodatak, koji nije dogovoren.

Borci kažu da to nije tačno, tvrdeći da posjeduju tekst usaglašenog zakona, te da ne dozvoljavaju da ih međusobno zavade.

bhrt.ba