JAPAN: OBILJEŽAVANJE 73. GODIŠNJICE OD NUKLEARNOG NAPADA NA NAGASAKI

U Japanu se danas obilježava 73. godišnjica američkog nuklearnog napada na Nagasaki, a obilježavanju će prisustvovati generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres).

Napad na Nagasaki dogodio se tri dana nakon napada na Hirošimu, što je bio prvi napad atomskim oružjem u istoriji čovječanstva.

Zvaničnici i građani svake godine se okupe u Parku mira u Nagasakiju, gde se u 11.02 časova, kada je bačena bomba 9. avgusta 1945. godine, oglase zvona i potom minutom ćutanja oda pošta za više od 70.000 poginulih.

Američki bombarder B-29 bacio je tada bombu nazvanu “Debeli čovjek”. Bomba teška oko 4,5 tone bačena je sa visine od 9.600 metara, a eksplodirala je poslije 30 sekundi na 500 metara iznad jednog teniskog terena.

Oblak “pečurka” koji je nastao nakon eksplozije dostigao je visinu od 16.000 metara. Uništeno je 70 odsto grada, a poslije 20 minuta počela je da pada “crna kiša” radioaktivnih čestica.

Oko 140.000 ljudi je poginulo kada je tri dana ranije na Hirošimu bačena prva atomska bomba, “Mali dječak”. Ukupan broj žrtava, uključujući one koji su u narednim mjesecima i godinama umirali od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom procjenjuje se na oko 300.000.

Nuklearni napadi SAD rezultirali su kapitulacijom Japana 15. avgusta. Rat je zvanično završen dvije nedjelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

Od tog napada, nijedan američki predsjednik nije posetio Hirošimu do 2016., kada je tadašnji predsjednik SAD Barak Obama (Barack Obama) položio vijenac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao poštu žrtvama i rukovao se sa preživjelima napada, ali nije, kao i njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime i Nagasakija dovesti do “moralnog buđenja”.

bhrt