Stanje na putevima – Izbjegavati duža putovanja u najtoplijem dijelu dana

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozorava se na smanjenu vidljivost, zbog magle.

S obzirom da predstoji vikend, tokom dana očekuje se pojačana frekvencija vozila na većini putnih pravaca i graničnih prijelaza.

Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Preporučuje se izbjegavanje dužih putovanja u najtoplijem dijelu dana, a ukoliko se ipak vozi, praviti češće pauze.

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Izdvajaju se dionice autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica (zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova Ban Brdo preusmjeren iz vozne u preticajnu traku) i Kakanj-Visoko (most u blizini petlje Visoko), kao i dionice magistralnih puteva: M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, M-16 Karanovac-Crna Rijeka, M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj i M-6 Domanovići-Stolac.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Pojačana je frekvencija vozila na graničnom prijelazu Izačić na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su, za sada, kraća. Zbog izvođenja radova na području Hrvatske, do daljnjeg je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor, saopćeno je iz BIHAMK-a.