Naredne sedmice pred Sudom BiH počet će suđenje Radomiru Šušnjaru za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada

U četvrtak 16. augusta zakazana je statusna konferencija i početak suđenja Šušnjaru, optuženom za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.Šušnjar je optužen da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.On je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.

A završne riječi iu petak 17 avgusta, iznijet će i odbrana  Dragana Janjića optuženog za zločine počinjene na području Foče..

Državno tužilaštvo tereti Janjića da je u augustu 1992. zaštićenu svjedokinju B-1 silovao u Policijskoj stanici u Miljevini, pri čemu ju je udarao i prijetio joj.

U utorak, 14. augusta bit će nastavljeno suđenje Ozrenu Planojeviću i Zdravku Lubardi za zločine počinjene u Rogatici.Oni su optuženi da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom osoba te drugim nečovječnim djelima. U optužnici je navedeno da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.