Danas mirno okupljanje novinara u Sarajevu: Spriječiti napade i efikasnije procesuirati napadače

Okidač za okupljanje predstavnika medija u Sarajevu je napad na novinara BNTV Vladimira Kovačevića koji se u nedjelju desio u Banjoj Luci. Kako saznajemo, spontana okupljanja novinara planirana su i u Mostaru i Zenici.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka pokrenulo je istragu povodom slučaja premlaćivanja novinara Kovačevića, a napad na njega bit će kvalifikovan kao pokušaj ubistva, javlja BHT1.

Napad na Kovačevića je, međutim, samo jedan od mnogobrojnih ataka na novinare i novinarsku profesiju u posljednje vrijeme, čime im se prijetnjom i udarom na život onemogućava da rade.

Samo u ovoj godini prijavljen je 41 napad na novinare i medijske ekipe. Prijećeno im je, fizički su napadnuti, otimana im je oprema.

U januaru su uhapšeni slovenski novinari koji su radili priču u Prijedoru. Novinari slovenske POP TV Irena Joveva i Kanala A Miha Orešnik su privedeni u stanicu prijedorske policije dok su snimali istraživačku priču o Dijani Đuđić, državljanki BiH iz Prijedora, za koju se navodi kako je pozajmila 450.000 eura Janezu Janši, predsjedniku Socijaldemokratskog saveza Slovenije.

U februaru je brutalno pretučen publicista i novinar Nedžad Latić nakon što je izašao iz džamije, dok su novinaru Faruku Veli upućene prijetnje.

Ekipa BHT1 napadnuta je tokom praćenja protesta demobiliziranih boraca u Tuzli i blokade saobraćaja na Šićkoj petlji na izlazu iz grada krajem februara. Novinari su vrijeđani, a potom im je prijećeno.

U Vladi Unsko-sanskog kantona u aprilu ove godine napadnuta je novinarka FTV-a Aida Štilić koju je Asim Kamber vrijeđao na ličnoj i profesionalnoj osnovi, vrištao na nju i prijetio da će nastaviti hajku protiv nje.

Novinari RTV USK su mjesecima bili izloženi pritisku i prijetnjama koje su im upućivali članovi Vlade i Skupštine USK dovodeći ih u nesiguran i ponižavajući položaj. Premijer im je prijetio policijskom intervencijom ukoliko ne razriješe dužnosti direktora u rukovodstvo televizije.

Službenici PU Ljubuški prijetili su u julu novinarskoj ekipi portala Bljesak tjerajući ih da prekinu izvještavati sa GP Bijača tako što su uzeli izjave od njih i prijetili da će ih označiti kao organizatore protesta te osobama odgovornim za blokadu saobraćaja. Također, prijetio je da će im oduzeti materijal.

U julu ove godine napadnuti su reporter Klix.ba i snimatelj Al Jazeere Balkans koji su pratili proteste demobilisanih boraca ispred Parlamenta FBiH. Obojica su napadnuti fizički i to metalnom šipkom i šakama, dok su druge novinare vrijeđali.

Članovi ekipe BHRT-a napadnuti su u svom kombiju kada su se vraćali iz Širokog Brijega s novinarskog zadatka. Napadnuti su u Konjicu. Kombi je oštećen, a vozač je zadobio teže povrede. Napala ih je grupa od 15 maskiranih mladića.

Posljednji napad je zgrozio javnost kada je novinar BN televizije Vladimir Kovačević brutalno pretučen palicama. On je jedan od novinara koji je redovno sa svojom televizijskom kućom pratio proteste na Trgu Krajine “Pravda za Davida”.

Treba podsjetiti da napadi i pritisci na medije traju godinama. Neposredno nakon izbora 2014., tačnije u februaru 2015. godine službenici MUP-a Republike Srpske upali u prostorije portala Klix.ba, izvršili pretres i oduzeli računarsku opremu. Razlog za pretres bila je objava snimka poznatog kao “dva papka” koji dokazuje kupovinu glasova za formiranje Vlade RS. Općinski sud u Sarajevu kasnije utvrdio da je pretres bio nezakonit.